Taze Balık Nasıl Anlaşılır
Aldığınız balığı koklayın!
Taze balık deniz kokar, balık kokusu olmaz. Herhangi balık kokusu balığın daha önceden tutulduğu izlenimi vermelidir.
Eğer satın alacağınız balığın taze olduğundan şüpheliyseniz; soğuk suyun altında tutun ve sonra koklayın. Taze balık asla ağır balık kokusu veya amonyak kokusu olmaz.
Dikkatlice bakın!
Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri çöker.
Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklarda bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır ve özellikle karın tarafında buruşmalar meydana gelir. Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Halbuki bayatlamış balıklarda bu iz kalır.
Balığın parlaklığıyla yetinmeyin! Çünkü tezgahtaki balıklara devamlı su serpildiği için parlak görünebilirler.
Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu aynen tepsideki gibi dimdik kalkar. Halbuki bayat balığı bu şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar.
Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir. Bazı balıkçıların solungaçları kırmızı mürekkep ile boyadıklarını belirtmek lazım. Solungaçlardan aşağı doğru akan kırmızı sıvıyı çok kişi kan zannederse de aslında bu mürekkeptir. Taze balık hemen hemen kokusuzdur. Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlarlar.
Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışıktır. Elimizi kafadan kuyruğa doğru sürtünce pulların gelmemesi gerekir
Donmuş balık alırken; Taze ve donmuş balık etiketindeki üretim tarihini kontrol edin. Çözünmüş ve yeniden dondurulmuş belirtileri vermeyen deniz ürünü paketlerini seçin. Kaliteli ürün için, eğer varsa son kullanma tarihini kontrol edin.
Donmuş balık herhangi bir renk kaybı olmadan, balığın tümümde buz kristalleri olmamalıdır. Eğer buz kristalleri varsa balık uzun süreden beri dondurulmuş olduğu anlaşılmalıdır. Paketlerin içinde hiçbir sıvı, donmuşluk belirtisi olmamalıdır.
Filetolar ve bonfileler, pirzolalar, paketinde donmuş olmalıdır. Paketlerinin hiçbir şekilde açılmamış, yırtılmamış olduğuna dikkat edin.
Kabuklu Deniz Ürünleri Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Birçok kabuklu deniz ürünleri canlı satın alınır. Midye ve Istakozların kabukları kapalı olmalıdır. Pavurya gibi yengeç grubu dokunulduğunda ya da alındığında hareket etmelidir. İstakozların kuyrukları hareket etmelidir.
Pişmiş Satın Alırken: Kabuklularının eklemlerindeki renk kaybına ve deniz kokusuna bakılmalıdır. Karidesler kafası dik ve diri kabukları olmalıdır. Kafasında kararma olması bayatlama nedenidir